Wednesday, January 19, 2011

Democratia romana

De-a lungul timpului, romani si-au demonstrat capacitatea de a se adapta.Aceasta abilitate s-a aplicat chiar si in cazul politici creend un nou regim care este la guvernare de 20 de ani incoace si anume "politica de tranzitie", se mai poate numi si neolibertate, democratie originala sau vorba raposatului Valeriu Stelian neocomunism.

Sa trecem putin la capitolul istorie voi compara acum sistemul Ceausist cu cele ale "dinastiei escu" :


Sistemul Ceausist                                                          

1. Lipsa libertăţii de exprimare, de asociere, de manifestare a fost una dintre principalele caracteristici ale sistemului ceauşist.

2. Spaima de Securitate. Reţeaua de securişti ori informatori ai Securităţii devenise atât de răspândită sau de prezentă în temerile populaţiei, încât “umbra” ei era suficientă pentru a menţine starea de frică.

3. Lipsa alimentelor de bază şi raţionalizarea lor au fost doar două din consecinţele dorinţei lui Ceauşescu de a plăti datoria externă a ţării, cifrată la 10 miliarde de dolari. Pe de altă parte, magazinele goale şi cozile nesfârşite la cele câteva produse care, în anii ’80, se mai dădeau pe cartelă au dus la amplificarea formelor de “descurcăreală”, inclusiv de furt din aşa-numitul avut obştesc.

4. Întreruperile repetate ale alimentării locuinţelor cu energie electrică şi lipsa căldurii din case, pe timpul iernii. Consumul de energie pentru populaţie a scăzut forţat cu 20% în 1979 şi 1982, apoi cu 50% în 1983, iar în 1985 cu încă 50% faţă de anii precedenţi. Curentul electric era întrerupt cel puţin două ore pe zi, apa caldă era şi ea raţionalizată, ca şi căldura, în lunile friguroase.

5. Lipsa, dar şi cenzura drastică a informaţiei. Programele TVR ajunseseră la două ore, fiind pline numai de emisiuni propagandistice sau închinate omagierii “conducătorului iubit” şi soţiei lui.

6. Interzicerea circulaţiei libere a individului. Dacă până la începutul anilor ’80 se mai putea ieşi din ţară în scopuri turistice, mai ales în statele membre ale Pactului de la Varşovia, după 1983 graniţele s-au închis pentru toţi românii, cu excepţia celor angrenaţi în serviciile de securitate.

7. Presa şi aproape orice activitate cultural-artistică erau subsumate aproape total propagandei de partid şi cultului personalităţii lui Ceauşescu. Sigur, existau şi excepţii, mai ales în domeniul literaturii, teatrului şi cinematografiei, unde orice “şopârlă” critică la adresa comunismului, strecurată printre rânduri, devenea o adevărată manifestare de disidenţă.

8. Sistematizarea satelor a dus la distrugerea treptată a “matricei” rurale româneşti, la nimicirea tradiţiilor, dar şi la pierderea acelei educaţii sănătoase ancestrale ţărăneşti. Satele au rămas populate mai ales de oameni bătrâni, cei tineri fiind împinşi, dar şi tentaţi de mirajul oraşelor unde îngroşau, de regulă, rândurile unui proletariat ce trăia la marginea supravieţuirii.

9.
Dărâmarea bisericilor, din Bucureşti în special. Fiind ateu, Ceauşescu n-a suportat să vadă prea multe biserici în mijlocul Capitalei, cazul Mănăstirii Văcăreşti şi al Bisericii Sfânta Vineri, rase de pe faţa pământului, fiind elocvent. Apoi, Ceauşescu a demolat cartiere întregi, precum Uranus, pentru a face loc Casei Poporului (actualul Palat al Parlamentului). 
10. În timp ce sporul populaţiei era încurajat, mii de copii erau abandonaţi în orfelinate, iar rata mortalităţii infantile era printre cele mai mari din Europa. De altfel, ţara noastră deţinea atunci un număr record de copii infestaţi cu virusul HIV.

Sistemul din zilele noastre                             

  1. Teoretic avem voie sa ne exprimam liber atata timp cat nu contestam decizile statului (vezi protestul anti NATO "Romania shows its democratic side with more repression"), asa ca dreptul la libera exprimare are o oarecare limita
  2. Politia Romana face abuz de funtia pe care o detine oricand la ori ce ora(Politia Targoviste duce la sectie un trecator de pe strada, care ''indraznise'' sa fotografieze masina politiei parcata in statia de autobuz.) deci teama de politie a ramas neschimbata
  3. Din punctul de vedere al rationalizarii mancarii se poate spune ca situatia e taman pe dos; in sensul ca avem mancare in magazine dar nu avem cu ce cumpara, pe scurt nu murim din cauza lipsei de harana ci din cauza lipsei de bani
  4. Acelasi lucru se poate aplica si la rationalizarea energiei, preturile supraexagerate la lumina si caldura duc la debransari iar taxa de rebransare e atat de ridicata incat mai bine te caci la lumina lumanari 
  5. Informatia in ziua de azi nu este cenzurata, doar ascunsa sau in unele cazuri cu mici adaptari facandu-se uitate anumite "detalii"
  6. Avem granite libere dar nu avem bani care sa ne permita sa iesim
  7. Nu il mai vedem pe Ceausescu la TV dar in schimb vedem pe toti parlamentari de cel putin trei ori la fiecare buletin de stiri 
  8. Nesprijinirea celor din mediul rural se poate observa si in ziua de azi, agricultura romana fiind echivalentul a nul barat 
  9. Azi bisericile nu mai sunt daramate dar sunt capitalizate, fiind multe biserici unde daca nu oferi o anumita suma de bani nu iti citeste nici macar acatistul 
  10. mortalitatea infantila este tinuta ascuns numarul adevarat de nou nascutii care se nasc morti ne fiind publicat(majoritatea cazurilor se intampla in mediul rural)
Si lista ar putea continua asa ca daca vreti sa rezolvati ceva uitati-va mai bine pe buletinele de vot, ganditiva ca cei care nu va dau mici si bere la pachet ar putea schimba ceva

No comments:

Post a Comment